maandag 22 april 2013

familieherinneringen aan de Eerste Wereldoorlog


Ik kreeg net een interessante mail van het vredescentrum. Deze informatie zou wel eens bruikbaar kunnen zijn voor tal van ons in aanloop naar de herdenking van de eerste wereldoorlog. 
 Verhalendag 21/4/13   
 VERHALENDAG GROOT SUCCES
    
  
Het Vredescentrum organiseerde gisteren  de allereerste Verhalendag in Antwerpen. Meer dan 80 mensen brachten hun familieherinneringen aan de Eerste Wereldoorlog binnen. Bijna 1000 bezoekers kwamen een kijkje nemen in Paleis op de Meir.
Een team van 40 vrijwilligers luisterde naar de aangrijpende getuigenissen. De persoonlijke verhalen leidden soms tot emotionele reacties.  Zoals bij het verhaal van de familie Alix. Twee onafscheidelijke broers die samen aan het front streden in 1914. Om bij zijn broer te kunnen zijn, ging de jongste van de twee vrijwillig bij het leger en trok als soldaat naar Engeland. De broers overleefden de oorlog en werkten later samen aan de trams in Antwerpen. Ze stierven niet gelijktijdig, maar werden in het graf verenigd en rug aan rug begraven.
Deze en andere pakkende verhalen werden gedigitaliseerd en zullen voor het grote publiek toegankelijk zijn via de online databank www.europeana1914-1918.eu. Ook de media gaven stem aan de verhalen. Een overzicht van Verhalendag in de pers vindt u hier.
Voor sfeerbeelden: neem een kijkje op onze projectwebsite. Verhalendag werd georganiseerd in aanloop naar de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog. Blijf op de hoogte van de grootse herdenkingsplannen in stad Antwerpen via onze website of word lid van onze facebookpagina.
Van harte bedankt voor jullie talrijke opkomst en graag tot binnenkort!
 U vindt het volledige aanbod op onze website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten